07 augusti 2009

Anna Odell


Äntligen kom kärnan i verket fram. Jag önskar att den här artikeln (DN) http://newsmill.se/artikel/2009/08/07/sanningen-om-vad-som-hande-i-varas hade funnits i utställningen, så man fick följa hennes tankar, förutom de försvar hon lagt till förstås. Hon vill inte göra alltför personlig konst och när hon tillslut gjorde ett högst personligt verk, verkar det som att hon ville förhålla sig objektiv i framställningen - vilket jag tycker blev pannkaka. Från total besvikelse efter att jag sett utställningen samt följt den lama mediala diskussionen, känner jag att verket fick en mening och den sätter igång tankar hos mig. Kanske inte så mycket känslor - men framförallt funderingar.

Något jag tröttnar på är denna fixering vid 'vi vill inte bidra med skattepengar' från de inlägg som gjorts i debatten. Suck! Men ingen fräster, spottar och ifrågasätter med samma ilska om någon super sig redlös och måste åka in och magpumpas. Det är också sjukvård som betalas av våra skattepengar. Oansvarigt my ass det som Anna Odell gjorde. Om metoden är fantastisk vet jag inte riktigt, men hur skulle hon undersöka det hon ville utan att vara med själv? Ett litet plus till dig Anna Odell.

Snö=konst?

"Keep the snowball going before it melts" sade mina lärare vid konstskolan. Jag börjar förstå innebörden av dessa ord. Att hålla skapandeprocessen vid liv. Jag fokuserar på hjärt - och lungräddning nu. Hur hittar jag nya förälskelser och hur skiter jag i lojalitet, tvivel och förakt? Det finns så mycket som är viktigt förutom konsten. Och jag är så trött på ordet 'konst' att jag blir tokig.

Etiketter är farliga. Etiketter som 'konstnär', 'formgivare', 'musiker'. Jag har kallat mig konstnär mot min egen vilja ofta. Och det säger en del. Ett nödvändigt ont? Och det är kanske mest ont nu än nödvändigt. Eller kanske är det just det - absolut nödvändigt?
Det tar månadet att kliva in i nya kreativa processer. Och det är svårt att hitta utrymmen för dem i vårt samhälle. Ännu svårare är att ta dem när man väl hittat dem. Övertygelse är det som krävs. Skita i analysen eller gå in i den totalt.. Var jag är just nu vet jag inte riktigt, men någonstans mellan dessa tankar.

Snö är nederbörd i form av iskristaller, enstaka eller sammanfogade, som faller från ett moln[1] men kan även referera till snö som ligger på marken. (Wikipedia)

Non stop motion


Är sugen på att göra animation...hörde talas om ett program som var enkelt att använda. Jag har ju inte börjat sätta tänderna i Flash ännu. Så nu har jag googlat runt och försöker ladda ned en gratisversion av Stop Motion Studio 1.3.2 X for Mac. Hittade en kul site: www.animatorio.com Animatorio är ett Stop Motion företag. Vänta ni bara!