13 augusti 2009

Vad är konst idag?

Är en fråga som jag brukar svar på ungefär såhär;
Samtidskonsten är ofta det som inte går att kategorisera som något annat renodlat med tydlig plats i vårt samhälle och vår tid. Till exempel; inte journalistik- men journalistisk metod. Inte arkitektur- men arkitektliknande, inte cellforskning - men inslag av det, inte film men rörlig bild i annorlunda presentationsform...inte vanligt välgörenhetsprojekt utan ett välgörenhetsprojekt med estetiskt syfte såväl som etiskt och poitiskt...osv...det inte riktigt definierade, det transparanta, broarna, öppningarna..det rekonstruerade.

Gillar

Den sympatiske Joakim Stampe inspirerade mig på Pecha Kucha. Han talade om att ta tillbaka det offentliga rummet och om Sweet Art http://sweetart.blogg.se/ . Jag blev så varm i hjärtat. Hur många gånger har jag försökt förklara för nyfikna att jag mest gör icke-sälj-bar konst? Och varför det är så viktigt - och inte viktigt att enbart tillverka egna objekt (objekt=egenterati) talade Joakim om. Jag har ett leende på läpparna fortfarande sedan han delade med sig av sina tankar och erfarenheter. Jag blir också väldigt glad av att se performance-utövare som är närmare medelålders än average konst-studerande-ålder (oftast kvinnor). Man behöver inte bli tråkigt bara för att man mognar. Tack Joakim för att du påminde mig om det. Joakim Stampe står bakom Live Action http://www.liveaction.se/ som nyligen piggade upp ett trött Göteborg. Jag önskar att jag hade sett mer då, men istället har nu min nyfikehet fått ännu mer näring. Och det är bra. :)

Jag blev väldigt imponerad av Magnus Larssons intelligenta idéer som ni bara måste läsa om (se länken). Hur man vänder det växande ökenproblemet, en miljökatastrof och tragedi till svinsmart arkitektur genom att tillsätta bakterier i sanden om omvandlar sanden till sandsten och därmed hindrar öknen från att ödelägga byar och människor. En arkitektorisk/geologisk/miljötekniskt/konstnärlig igé.
WOW! http://bldgblog.blogspot.com/2009/04/sandstone.html

En humoristisk presentation gjordes av en Islänning vid namn Finnur, om hur man kan ha kul på jobbet och göra det tråkiga, administrativa till något roligt med dagens teknik och en massa kreativitet. Möten kan vara så mycket. Vid möten med deras kunder skickas en lista ut med olika aktiviteter och frågan "Vad vill du göra med oss" som tex. Spela minigolf, ta en simtur, picnic m.m. Projektet: Dangerous Minds (with a playful twist):
http://www.dangerousminds.se/

Jag blev även berörd av MAP's idéer om att ställa ut konst i lägenheter. Se:
http://www.mobileartproduction.se/ De producerar konst på alla möjliga platser i städer och hör och häpna BETALAR KONSTNÄRERNA för det!

Råttor och konstnärer


En av favorittexterna ur Ernst Billgrens 'Vad är konst?':

Varför tål jag inte vissa konstnärer och viss konst?


Kort svar:
För att hålla dig frisk

Långt svar:
Det har gjorts (osedvanligt grymma) experiment med råttor där man tänder en röd lampa och efter några sekunder får råttan en elektrisk stöt. Efter ett tag blir råttan tokig när den röda lampan tänds och dör.
Men om man ställer in en bur med en anna råtta bredvid den elchocksbehandade råttan så försöker han så fort lampan tänds attackera sin granne. Han skyller sitt obehag på sin granne och får utlopp för sin frustration över obehaget. Denna råtta, som har en fiende, klarar sig bättre och lever mycket längre än den utan.
Man behöver något att skylla på annars dör man, alternativet är att gilla allt och inte uppleba någon konst som är obehaglig, vilket är svårare.