14 januari 2011

Vad är konst?



Ernst Billgrens svar på frågan:

VAD ÄR KONST?

Kort svar:
Ett sätt att tänka.

Långt svar:
Om man förutsätter att vi tänker med språket så är konst ett sätt att tänka på saker man inte har något annat språk för.


Ett så förbannat bra svar. Konsten är ett utforskande man tar sig friheten att göra. Det innebär risker och att arbeta intutivt, göra research och

- göra något som man inte kan svara på vad det är för något och vad det skall bli för något när någon svarar...

..det får man kanske reda på i slutet eller i dialogen i presentationen/kommunikationen när det står eller lever som ett resultat på ett gediget arbete. Få förstår vad mycket som hänt i processerna bakom? Och det är egentligen dessa processer som är det spännande och själva konsten i sig anser jag.

Konstnärer behöver blotta det där 'famlandet' med för att både åskådare och deltagare skall få en magkänsla av den där processen för att närma sig detta språk.



Wikipedias definition:

Språk, eller tungomål, är ett system för kommunikation som används av människor, och som barn tillägnar sig under sina första levnadsår. Barn lär sig använda språk lika naturligt som de lär sig att gå. Språkets medium kan vara antingen talat språk, teckenspråk eller skrift, som alla är i princip likvärdiga bärare av språklig kommunikation.

Begreppet språk har två nära sammanbundna, men ändå separata betydelser; dels syftar det på det mänskliga språket som fenomen, dels syftar det påenskilda språk, kommunikationssystem för en avgränsad grupp människor.


På bilden ser ni Brocas område (blå) och Wernickes område (grön) som är de huvudsakliga områdena som vi behöver för att kunna producera tal(output) och som gör att vi kan förstå språk(input). Om något av dessa områden skadas uppstår i någon form det som vi kallar för afasi.
Använd hjälm och broddar för i helvete! ;)